Mitä on hypnoosi?

06.06.2015

Ihmiset aina kysyvät, että mitä se hypnoosi oikein on. Yksiselitteistä määritelmää, joka erottaisi hypnoosin muista vastaavista ilmiöistä (rentoutumisesta, meditaatiosta, unesta, muista muuntuneista tajunnantiloista) ei ole itse asiassa vieläkään pystytty tyhjentävästi antamaan. Puhtaan tieteelliseltä kannaltakin on kiistanalaista, onko hypnoosi oikeasti omanlaisensa tajunnantila vai onko kyse vain suggestioiden vastaanottamisesta (jolloin hypnoosia on periaatteessa kaikki vuorovaikutus ja periaatteessa kaikki aistiminen 5 aistillamme). Perinteisesti oppikirjoissa sanotaan usein jotain seuraavaa: "hypnoosi on rentoutuneisuuden tila, jossa ihmisen kyky muodostaa mielikuvia ja ottaa vastaan suggestioita on kohonnut, ja ihmisen huomio on kohdentunut annettujen suggestioiden mukaisiin asioihin niin, että muut tajunnansisällöt / aistihavainnot ovat osittain tai kokonaan poissulkeutuneet tietoisuudelta". Tuossa määritelmässä kiteytyy monta hypnoosille olennaista elementtiä (rentoutuneisuus, keskittyminen, mielikuvittelu, suggestiot).

 

Jos asiaa ajatellaan laajemmin, ihminen on kuitenkin jonkinlaisessa "hypnoosissa" koko ajan. Meitä ympäröi joka puolelta valtava suggestioiden tulva ympäristömme taholta. Kun synnymme tähän maailmaan (ja jo ennen sitä kohdussakin - prenataalisesti), meitä aletaan heti "pommittaa" suggestioilla: ärsykkeillä, kehotteille, vaatimuksilla, väitteillä, uskomuksilla, sanoilla, mainoksilla jne. Ihminen on vastaanottamiensa suggestioiden summa - hyvässä ja pahassa! Kuinka monta suggestiota olet ottanut vastaan ja antanut muovata itseäsi, vaikka et olisi halunnutkaan? Olemme saamiemme suggestioiden lopputulos - läpi elämämme jatkuneen (ja edelleen jatkuvan) ehdollistumisen lopputulos. Mietipä hetki tätä asiaa.. Jos voisit päättää itse, mitkä suggestiot otat vastaan ja mitkä et, jos valitsisit itse ehdollistumasi - sinä voisit olla kuka tahansa - mikä tahansa - ja ihan mitä muuta tahansa kuin olet nyt. Jos osaisit hypnotisoida itse itsesi.. Ja niin osaatkin. Mutta yhtä asiaa sinun on vaikeampi tehdä yksin: nimittäin HERÄTTÄÄ ITSESI HYPNOOSISTA. Mutta sen voi tehdä terapeutti, joka osaa hypnoosia..

 

Usein huomaan työssäni, että jotta ihminen voisi ensin muuttua joksikin haluamakseen (useimmiten toivelistalla on olla esim. hoikempi, savuton, vähemmän ahdistunut), minun on HERÄTETTÄVÄ hänet siitä HYPNOOSISTA, joka saa hänet toimimaan tavalla, josta hän haluaa päästä eroon. Jotta voisi olla hoikka, on ensin purettava ihmisen mielestä vanha hypnoosi (ehdollistuminen), joka saa ihmisen keräämään ylipainoa, ylisyömään jne. Koska sekin on hypnotisoitumisen tulos. Jos ihmistä ei ole purettu vanhasta hypnoosista ja hänelle tuputtaa uutta hypnoosia, mieli joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen, jossa sillä on kaksi käskyä samanaikaisesti: ole ylipainoinen ja ole normaalipainoinen - mahdoton tilanne yhtä aikaisesti - joten kumpi käsky toteutuu - se joka on vanhempi ja syvemmälle ehdollistunut ja toistunut vuosien saatossa - siis se, että ihminen hyvistä yrityksistä huolimatta pysyy ylipainoisena. Hyvä uutinen on se, että sama mielen voima, jota tarvitaan luomaan ylipaino, on voimaa, jolla voi periaatteessa saada luotua myös minkä tahansa normaalipainoisen lukeman. Kunhan tuo voima ensin otetaan vanhasta ehdollistumasta (hypnoosista) ihmiselle itselleen takaisin - sen jälkeen vapautuneen voiman voi kohdistaa uuden suggestion mukaiseen suuntaan. Määrittelisin nyt, että oma työni on ennen kaikkea DEHYPNOTISOINTIA eli HYPNOOSISTA HERÄTTÄMISTÄ. Ja edellä kerrotun valossa minusta hypnoosin määritelmäksi sopisi se, että HYPNOOSI on KOHONNEEN EHDOLLISTUMISEN, EHDOLLISTUMIEN PURKAUTUMISEN ja UUDELLEEN EHDOLLISTUMISEN TILA. Erinomaisen hyvin hypnoosi sopii näin ollen esimerkiksi RIIPPUVUUKSIEN eli ADDIKTIOIDEN ja PAKKOTOIMINTOJEN ja PAKKOMIELTEIDEN hoitoon. Jos sinulla on sellaisia, tervetuloa minun luokseni. Ja oikein hyvää viikonloppua kaikille! Toivoo: HypnoPia

 

31.12.2018Vuosi 2019
21.07.2018Ajankohtainen uutinen hypnoosikoulutuksista
13.07.2018Uskontojen uhrit
04.07.2018Syksyllä uutta
29.06.2017Lisäpätevyyttä!
28.06.2016Kesä ja loppuvuosi!
22.11.2015Vastaanotto Helsingissä!
07.09.2015HypnoPia Somessa :)!
13.07.2015Yhteistyötä ja nettilinkkejä!
06.06.2015Mitä on hypnoosi?

Siirry arkistoon »